İki çocuklu hayat zormuş gerçekten. Aradaki yaş farkı 7 yaş olunca daha da zor sanki. İki çocuğu aynı anda parkta zevkle oynatmak bile mümkün değil çünkü bambaşka şeylerden keyif alıyorlar. Biri ağaç tepelerinde gözcülük yaparken diğeri kaydırağa tırmanmaya çalışıyor. Biri patenle dolaşırken diğeri scooter öğrenmeye çalışıyor. İki ayrı hız, iki ayrı ilgi dağılımı arasında sıkışıp kalıyor insan. Kişilik farkları da girince işin içine iyice karışıyor herşey. Ama birçok faydası da var bu yaş farkının. Denenmiş bir yol, test edilmiş bir süreç ve elde edilmiş sonuçlar var. Bütün bunlar tecrübe olarak 7 yaş geriden gelen çocuğa yarıyor, annenin babanın işini kolaylaştırıyor; bu da işin artısı.
Bizde gelişmeler jimnastikte tam da böyle oldu. İleride başka konularda çıkacaktır ama şimdilik taze olarak bunu yaşıyoruz. Dalya jimnastiği çok seviyor. Onun içi içine sığmayan enerjisine çok hitap ediyor jimnastik. Daha önceden de yazmıştım bale öyle değil onun için (Bakınız http://sadeceanneyim.blogspot.co.uk/2014/03/annenin-bale-sevdas-kzna-gecer-mi_17.html ). Çok ağır, çok durağan geliyor bale ona ama seviyor yine de; en çokta jimnastiğin baleyi tamamlayıcı etkisini.
Çoğu zaman bana rahatsızlık versede, yollarda parende atmadan yürüyemeyen, evde pek çok kere ayaklar havada baş koltukta bir şekilde gördüğüm sevgili kızım Dalya'nın jimnastik sevgisi küçük kardeşi Lara'ya da yaradı. Dalya Lara yaşındayken jimnastik yapmıyordu ama onun senelerdir jimnastik yapıyor ve çok seviyor olması kardeşinin bu spora daha erken başlamasınına neden oldu.
Ablasının jimnastik yaptığı okulda Perşembe sabahları 45 dakikalık jimnastik dersi var Lara'nın. İlk 10 dakika eğitmenin yönlendirmesiyle isimlerin söylendiği, resimlerin, renklerin gösterilerek ısınma hareketlerinin yapılması ile geçiyor. Bu kısımda Lara şimdilik sadece izliyor. Sonraki 20 dakika ise trambolin, tırmanma çiti, 'hula hoop'lar arasında özgürce koşarak geçiyor. Bu kısımda Lara neredeyse tüm zamanını trambolinde geçiriyor. Eğitmen çocukların tamamıyla özgür bırakılmalarının hiçbir aktivite için zorlanmamalarının gerektiğini, zamanla tüm aktiviteleri deneyeceklerini söylüyor; bizde onu dinliyor, o doğrultuda davranıyoruz. Son 10 dakikada ise çocuklar ile ebeveyn veya bakıcıları olarak yerde bir çember oluşturuyor ve gökkuşağı renklerinden oluşan bir paraşüt açılıyor. Onlar paraşütü yukarı aşağıya sallarken çocuklar da onun üstünde ve altında hoplayıp zıplıyor. Son olarakta çocuklar sıraya diziliyor ellerini başlarına birleştiriyorlar ve eğitmen ellerine renkli baskı yapıyor ki bu onları çok mutlu ediyor.
Her iki kızım da şimdilik jimnastikte çok eğleniyorlar oysa jimnastik çocuklara eğlenceden fazlasını sunuyormuş. Uzmanlar jimnastik yapmanın çocuklar için oldukça faydalı olduğunu düşünüyorlar. Bu faydaları kısaca özetlersek şöyle:
Esneklik: Jimnastikte esneklik çok önemli. Esneklik arttıkça olabilecek incinmelerde azalıyor. Hareketleri öğrenerek, onları bir rutinle birleştirince jimnastikçiler esneklik kazanıyor ve kendi vücutlarının kontrolünü ele geçiriyorlar.
Hastalıklara karşı güçlenme: Jimnastik vücut sağlığını güçlendirerek astım, obezite, kalp ve şeker hastalığı gibi bir dizi hastalığı engelliyor.
Güçlü ve sağlıklı kemikler: Jimnastik gibi ağırlık içeren aktivitelere katılmak erken yaşta güçlü, sağlıklı kemik yapısına sahip olmayı sağlıyor. Yaş aldıkça kemiklerde yaşanan küçülme ve erimeler kemik yapısını erken yaşta güçlendirilmesiyle olabildiğince azalıyor.
Artan özgüven: Yapılan araştırmalar jimnastik yapan çocuklarda özgüven ve kendi kendine yeterliliğinin daha yüksek olduğunu ortaya çıkarıyor.
İdrak yeteneğinin gelişmesi ve artması: Jimnastik konsantrasyon ve zihinsel odaklanmayı artırır. Jimnastik çocukların kendilerini düşünerek, hayallerini beslemelerine ve güvenli bir şekilde sorunlarına çözüm bulmalarına yardımcı olur.
Koordinasyonun artması: Jimnastikte kazandıkları koordinasyon ile çocuklar normal hayatta ve ileride karşılaştıkları fiziki bir dengesizlikle daha rahat bir şekilde başa çıkıyorlar ve beklenmedik sorunlara hemen uyum sağlayabiliyorlar.
Güç gelişimi: Jimnastikçiler dünyadaki en iyi atletlerdir. Vücutlarını güçlendirmek için neredeyse sadece vücut ağırlıklarını kullanırlar ve bu da vücutlarını çok güçlendirir.
Disiplin: Jimnastikçiler eğitmenleriyle bir disiplin içinde çalışırlar ve kendi kendilerine çalıştıklarında da bu disiplin sürer. Elde edilen iç disiplinle sürekli kendilerini kontrol edip düzeltme becerisi geliştirirler.
Sosyal Beceriler: Her yaş döneminde jimnastikçiler sosyal becerilerini geliştirme şansına sahiptirler. Daha küçükken nasıl sırada durulacağını, bakıp dinlemeyi, başkaları konuşurken sessiz olmayı, bağımsızca düşünüp çalışmayı ve başkalarına ne şekilde saygılı olunacağını öğrenirler. Büyüyünce de hareketlerine dikkat ederek küçüklere örnek olma konusunda beceri geliştirirler.
İşin eğlencesi bir yana, çocuklarımıza hayat boyunca fayda sağlayacak becerileri geliştirmelerinde jimnastik çok etkili görünüyor. Bu yazı için araştırma yaparken dikkat eksikliği ve hiperaktivite sorunu olan çocuklarda da jimnastiğin olumlu etkilerine ilişkin bir dizi araştırma sonucuna denk geldim. Kazanımlar inanılmaz. Gerçekten çok ilginç. Ancak şunu da unutmamak gerek çocuğun da jimnastiği istemesi ve severek yapması çok önemli. Eğer çocuk başka spor dalına ilgi duyuyorsa o alana yönelmek daha doğru çünkü her çocuk bir değil.
Biz Lara için şimdilik ablanın yolunda ilerliyoruz, Lara da ablası gibi bu jimnastikten keyif almaya devam ettiği sürece buralardayız.
Kaynaklar:
Tubacigim, Dalya ne guzel onunu acmis Lara'nin. O kadar kucuk yasta jimnastikle ilgilenmesi cok guzel. Bazen soylemek veya israr etmek yerine, yapmak yeterli. E tabi ozellikle de yapan ablaysa. Bravo!
YanıtlaSilÇok teşekkürler.
YanıtlaSil