19 Ocak 2015 Pazartesi

Kızlarım Diş Çıkarıyor


Biri 8 yaşında biri 8 aylık iki çocuğum olacak ve ikisi de aynı anatomik değişimi yaşayacak. İki çocuklu hayatta başıma gelebileceğini düşündüğüm pek çok şey olabilirdi ama bunu kırk yıl düşünsem aklıma gelmezdi doğrusu. Evet sözünü ettiğim durum şu: ikisi de aynı anda diş çıkarıyor.
Dalya'nın ilk dişi 9 aylıkken çıkmıştı ve diş çıkarma süreci çok sıkıntılı olmamıştı. Ancak Lara 4 aylıkken başladığı diş çıkarma sürecinde alt üst olan uyku düzeni, salyalası, diş kaşıntısı ve huzursuzluğuyla iki dişini aynı anda 6 aylıkken çıkardı. Hemen ardından bir tane daha ve sanırım şimdi bir tane daha çıkarıyor. Tam da ablasının daha önce düşen üst iki süt dişinin yerine çıkan yeni dişlerinin şişerek ve biraz da ağrıyarak çıkma döneminde. Anlayacağınız iki kızım da aynı sıkıntıyı paylaşıyor.
Yalnız endişeler farklı tabii... Biri çıkmakta olan yeni dişlerinin yanı sıra geçen hafta düşen süt dişine gelecek diş perisine ne hediye bırakmak gerektiğini düşünürken, bir diğeri eline geçirdiği herşeyle diş etlerini parçalayasıya kaşıyor.
Anatomik olarak yaşadıkları bu tesadüfi ortak gelişimin aksine zihinsel gelişimlerinin farklılığı da hayrete düşürüyor beni bu dönemde. Büyük kızım hala düşler aleminde: perilere, Noel Baba'ya inanıyor. Az kaldı ama sorguluyor varlıklarını, çok yakında bulacak onun perilere ve Noel Baba'ya yazdığı mektuplara cevap mektuplarının kim tarafından yazıldığını.
Oysa küçük Lara gayet gerçekliklerle dolu. Dokunarak keşfediyor dış dünyayı ve de duyumsayarak. Onun için dokunduğu, gördüğü dünya gerçek olan. Tüm doğa değişimleri, ışık oyunları, gölgeler, rüzgar, sıcak, soğuk, sesler, gülümseme, çığlık ve ağlayış hepsini anlamaya çalışıyor.
Biri görünenin ötesine yoğunlaşmışken dahası görünmeyenin gerçekliğine inanırken ve sorgularken, bir diğer minik gördükleri ve duydukları ile şaşkın adeta her anı yakalamaya çalışır durumda.
Evde şu an endişe edecek bir durum yok, her iki çocuğunda yaşamak istediği ortamı yaratmaya çalışan eşim ve benim adıma. Ancak ileride büyük kızım gayet gerçeklikler dünyasında yaşamaya başlayıp da küçük olan düşler dünyasına geçtiğinde işte o zaman zorlayıcı olacak evdeki hayat bizim için... Biliyorum... Çünkü minik Lara ablasının daha önce geçtiği o yolda tek başına olmayacak büyük olasılıkla. Ama şu an her ikisinin de keyifle izlediğim ortak telaşında, birine zürafaa Sophie'yi veriyorum diş kaşıması için bir diğerine ise okuması için diş perisi kitabını. O an sihirli değnek değmiş gibi oluyor hayatımıza adeta ne diş kaşıma kalıyor ne diş perisi sorusu... Yani şu an için herşey kontrol altında...

2 yorum:

  1. Kızımız Tuna diş perisine sanırım 8 ya da 9 yaşına inanmıştı. Bir gün okulda arkadaşları bunun olmadığını söylediğinde, akşam biraz mahcup bir şekilde gerçeği anlatmıştım. Bora ise hiç inanmadı diyebilirim. Sanırım kız erkek farkı. Her ikisinin de çıkan dişlerini saklıyorum. Tuna çıkan dişini banyo lavabosuna düşürdüğünde eve sıhhi tesisatçı getirmiş ve dişe kavuşmuştuk. Hiç unutmadım. Sağlıklı günler ...mehmet

    YanıtlaSil
  2. Lavaboya düşen diş için tesisatçı getirmek... Su borusunda diş arıyan tesisatçının yüzünü çok merak ettim şimdi. Gerçekten çok komikmiş,paylaştığınız için teşekkürler Mehmet abi. Sevgilerimle...

    YanıtlaSil